Beste Rik,

Mag ik u via deze weg een lang en gelukkig leven toewensen, toch minstens tot het jaar 2054. Dat jaar zijn het weer gemeenteraadsverkiezingen en als je tot dan gezond mag blijven, zal je voor de zoveelste keer weer kandidaat-burgemeester zijn. Of dat in Leuven, in Herent, weer in Aarschot of nog een andere gemeente zal zijn, laten we hier nog even in het midden. Zelf zullen we het niet meer mogen beleven maar hopelijk onze kleinkinderen nog wel. Al was het maar om hen aan te tonen hoe je zowat vijf jaar quasi ondergedoken kunt overleven om dan bij verkiezingen plots weer als een duiveltje uit het spreekwoordelijke doosje tevoorschijn te komen. Want, beste Rik, campagne voeren, dat doe je graag en kun je als de beste. Je zou daarover beslist eens een toonaangevend handboek moeten schrijven.

Beste Rik, toen jij burgemeester van Aarschot werd, haalde de VLD-lijst in Leuven nog ruim 18 % van de stemmen en zat jouw partij nog gebeiteld in het schepencollege. Incontournable, zoals jouw legendarische voorganger “de Sprock” dat toen nog heette. Tja, en toen kwam jij naar hier. Jij zou eens laten zien wat we zouden zien. De aloude blauwe driehoek Leuven-Tienen-Diest zou zich onder jouw begeesterend impuls uitspreiden tot het hele terrein tussen Noordzee, de Nederlandse, Duitse en Waalse grens ondergedompeld werd in een bad van diep indigo. Helaas ging het met jou aan het roer in deze stad stelselmatig bergaf tot er vandaag een schamele 6,5 % van de stemmen rest en slechts twee zitjes in de gemeenteraad. Dat allemaal terwijl Open VLD in de rest van het Nederlandstalige gedeelte van dit land toch wel de stille winnaar is. Het zal anders moeten, Rik, of tegen 2054 schiet er voor jou niets meer over.

Nu weet ik niet direct hoe het met Aarschot of Herent is gesteld, beste Rik, maar Leuvenaars zijn in het algemeen nogal realistisch van aard. Beloften die te mooi zijn om ook waar te kunnen zijn, worden hier met een berustend oog naar de hemel misschien aangehoord maar daarom nog niet aanvaard. Hier worden voorstellen zoals de zoveelste belastingverlaging, een parking onder de Oude Markt, eenrichtingverkeer op de ring of jouw geflirt met milieuthema’s nogal snel naar de sprookjeswereld verwezen. Voor zover ze niet op hoongelach worden onthaald. En dat niet alleen in de schoot van andere partijen maar ook in het eigen clubje. Zoveel krijg ik wel te horen van de liberalen die ik bij mijn vriendenkring reken.

Beste Rik, verhuis weer niet te snel. Blijf nog even in Leuven. Blijf ons verblijden met jouw originele ideeën met de grondgedachte: Misschien slaat het nergens op maar we kunnen er toch eens goed mee lachen. Er is toch al veel te weinig humor in deze wereld.

 

Advertenties

4 reacties op ‘Beste Rik,

    1. Tja, beste Dree, je weet hoe dat gaat. Oorspronkelijk schrijf je “Incontournable, zoals dat heette.” en bij een laatste overlopen van je tekst zie je dan: dedjuu, die quote was van Spronckeels. Dan foefel je snel zijn naam daartussen zonder verder nadenken (wat me de laatste tijd vaak overkomt). Met dit als gevolg. En neen, Spanje is nog niet (terug) aan de orde. Ik zit voorlopig (?) nog in Leuven, hoewel ik dat geen “doodgewoon” zou durven noemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s