Beste Mo,

Dikke proficiat met die 10.000+. Meer voorkeurstemmen halen dan ‘den ouwe’ in 2012, je moet het maar doen. Ondanks al die aan hun barkruk vastgeroeste toogprofeten die met zekerheid wisten te voorspellen dat de Leuvenaar nooit (lees: N.O.O.I.T !) een burgemeester zou aanvaarden met een dergelijke naam. Je hebt ze ongelijk gegeven. Ondanks al die gesprekjes hier, babbeltjes daar die ik had en lieten vermoeden dat de algemene zuurtegraad in Leuven stevig was opgelopen. Zij die dachten daar een profijtje uit te slaan, heb je ongelijk gegeven. Het is verheugend vast te stellen dat de pH waarde in onze straten rond 7 blijft schommelen. Het verzoent me weer een beetje met mijn eigen stad.

“Zo lang iemand met mijn achtergrond burgemeester van Leuven kan worden, is er voor iedereen nog hoop op een betere toekomst, kan iedereen zijn dromen waarmaken,” zei je zondagavond voor de tv-camera’s. Dat vond ik wel een mooie boodschap, volledig in de lijn van jouw eerdere uitspraak “In Leuven telt je toekomst, niet je afkomst”. Ik ben het volledig met je eens dat iedereen, ongeacht zijn persoon of situatie, vooruit kan gaan als je daartoe de kansen krijgt. Er is dus werk aan de winkel, beste Mo. Zelf op lokaal niveau zal je ervoor moeten zorgen dat – tegen de nationale stroom in – geboden kansen rechtvaardig verdeeld blijven, en dat iedereen – zonder onderscheid en met jezelf als voorbeeld – die kansen ook degelijk wilt gebruiken.

Nogal snel kon je zondagavond je nieuwe coalitie voorstellen. Te midden van tevreden knikkende hoofdjes – de ene zelfingenomen glunderend, de andere de opgelopen ontgoocheling dapper verbijtend – brak je een lans voor een “progressief beleid”. Dat laatste wil ik best helpen te hopen. In deze gedeconfessionaliseerde samenleving hebben we de aktes van geloof en liefde al opgegeven; laat ons dus de akte van hoop nog even vasthouden zodat de akte van berouw nog lang op zich laat wachten.

Helaas zit je in het schepencollege nu met drie clubjes, met de helft nieuwe, minder ervaren spelers. Nog meer dan Tobback zul je constant moeten opboksen tegen heel veel in kleine hoekjes opduikende tegenkrachten, uitermate gekwetste egootjes het hoofd moeten bieden en er goed voor opletten geen beet te krijgen van zelf gekweekte luizen en/of aan de borst gedrukte addertjes. Mag ik je in die gevallen aanraden om even rustig de vraag te stellen “Hoe zou Louis dit aanpakken?” Als geen ander wist die mogelijke wrevelpunten te detecteren – lang voor die zich manifesteerden – daarvoor mogelijke alternatieve opties uit te dokteren, een strategie uit te werken om finaal iedereen tevreden te houden en toch zijn eigen zin door te drukken. Jaja Mo, je mag dan wel een totaal andere stijl dan je grote voorganger voorstaan, hopelijk neem je wel iets over (en liefst in ruime mate) van zijn politieke streken. Als schepen heb je toch lang genoeg je ogen en oren de kost kunnen geven. Hopelijk ben je een even grote schaakgrootmeester als hij.

Beste Mo, je hebt nu je grote droom verwezenlijkt, of toch minstens een gedeelte daarvan. Dankzij je harde vechten, je harde werken, maar ook omdat je de kans hebt gekregen. Omdat je onderweg de juiste mensen ontmoette, die je een heel eind op de goed weg begeleidden en je ruggensteun gaven, je familie, je vrienden maar ook een hele partij die eerst achter Louis stonden en nu achter jou. Vergeet dat niet, beste Mo. Een goede zaak dat je het socialistische clubje wilt verjongen, zo lang dat maar geen totale uitzuivering wordt. Houd de oudgedienden en afdankertjes te vriend; je zult hun ervaring best kunnen gebruiken want het echte werk begint nu pas. Beschouw 14 oktober niet te sterk als een verpletterende overwinning. In het oude Griekenland was er ooit een koning die tegen de Romeinen de ene zege na de andere boekte maar uiteindelijk de geschiedenisboekjes haalde als de grote verliezer. Pyrrhos van Epirus was zijn naam.

 

 

Advertenties

2 reacties op ‘Beste Mo,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s