Let wel op…

Dinsdag 9 oktober is nu al anderhalf uurtje bezig. Binnen enkele uurtjes landt mijn teerbeminde in Zaventem. Nu ja, dat is toch wat zij en ik hopen. Laat ons maar aannemen dat Thai Air nu iets vlotter functioneert als bij de heenreis en dat ze in Bangkok niet dezelfde vertraging oploopt als vorig jaar. Ze zal vandaag dus wel een ander te vertellen hebben, vooral over haar verblijf op Sulawesi.

Bovendien is het vandaag net 40 jaar geleden dat Jacques Brel overleed. Wie mijn beetje kent, weet dat ik die gebeurtenis intussen al 40 jaar betreur.

Dit alleen maar als verklaring waarom ik het vandaag kort wil houden. Maar kijk, hoor je net voor het slapen gaan de klep van de brievenbus dichtslaan, en jawel hoor, een blijkbaar slapeloze ijveraar heeft nog gauw een folder in de bus gedropt. Misschien vreemd, maar de brievenbusslag is pas een tiental dagen voor de stembusslag goed op gang gekomen. Pas de laatste dagen krijg je zicht op de volledige lijsten van de verscheidene partijen. Eén zaak wordt daarmee duidelijk: elk clubje heeft blijkbaar moeite gehad om die lijst ook effectief vol te krijgen. Op zoek gaan naar voldoende geschikte kandidaten bleek al even moeilijk als naar de algemene volksgunst te hengelen. Interesse voor het politieke bedrijf bestaat blijkbaar niet meer; laat staan dat je nog van echt politiek engagement kunt spreken. Hoewel, je vindt overal wel een hele resem jongeren terug. Er is dus nog hoop voor de toekomst.

Voor het overige is het opvallend krasselen geweest. Enkele oudgedienden, mensen die in het verleden al bewezen dat ze een zitje in het stadsbestuur meer dan waard zijn maar waarvan je toch veronderstelt dat de fut er een beetje uit is. Hier en daar een gepensioneerd ambtenaar, een huismoeder of een student. Allemaal goedmenende kandidaten waarvoor ik het grootste respect kan opbrengen. Dat gevoel heb je niet bij iedereen. Er zitten heel veel ambitieuze tafelspringers tussen, opportunisten die nogal makkelijk denken dat ze op de winnende kar springen. Je hebt die er om de haverklap verhuizen omdat ze hier of daar een betere opportuniteit zien in hun uitgestippelde carrièreplanning. Je hebt er die enig schaamtegevoel van het ene clubje overspringen naar een ander clubje, zichzelf en hun vermeende ideologie een loer draaiend. Je hebt er die vandaag lippen tekort komen om de voeten van de Leuvense kleinhandelaars te kussen maar zich in een recent verleden nog uitsloofden om projecten te verdedigen die er net op berekend waren om diezelfde Leuvense middenstand kapot te krijgen. Je hebt er die nu een lans breken voor meer inspraak maar nog niet zo lang geleden, met gebalde vuist de Internationale aanheffend, een systeem bezongen waar de vraag om inspraak zowat een enkele reis naar een verre Siberische goelag betekende. Je hebt er die een gezonde levenswijze propageren maar dagelijks met een joint in de mondhoek een halve meter boven de grond zweven of straalbezopen over diezelfde grond kruipen. Liefst van al nog de twee samen. Je hebt er die met gespeelde loyaliteit hun lijsttrekker verdedigen maar zitten te wachten op de eerste de beste gelegenheid om de poten onder zijn stoel vandaan te zagen. Je hebt ook lijsttrekkers waarover in de eigen partijkring alleen met een meesmuilende grijns, zoniet totale minachting, wordt gefluiterd. Je hebt er die hun familie tot in het zevende knoopsgat zouden uitmoorden om toch maar aan de macht te komen. Je hebt er die nu al zonder blikken of blozen beweren dat ze meteen ontslag uit hun partij nemen indien ze geen schepenambt kunnen versieren. Tja, je denkt toch niet dat die als gewoon gemeenteraadslid willen zetelen. Wat sta je dan godverdomme op die verkiezingslijst te doen? Je hebt er die met luide stem en hautaine zelfingenomenheid werklui op straat staan uit te kafferen terwijl ze altijd de mond vol hebben over de zogenaamde autoritaire stijl van Tobback. Er zijn er die er geen doekjes omheen winden: als het niet goed voor Leuven is, is het toch goed voor mijn portemonnee. Die zijn dan tenminste nog eerlijk ook.

Kijk, voor wie je ook stemt, het maakt mij geen sikkepit uit. Voor mij mag er van elk pluimage in het hoenderhok zitten. Let wel op voor kontlikkende meelopers en profiteurs van omstandigheden. Let op voor valse profeten en hemelbelovers. Geen gevaarlijker mens dan iemand die hard roept: Luister naar mijn woorden maar kijk vooral niet naar mijn daden. En voor het overige zullen het wel allemaal geschikte en welmenende kandidaten zijn, zeker? Hoewel…

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s