Za 13/05 Château Hugo

 

Eindelijk komt Agnes nog eens bij me op de koffie. Ze is naar de bibliotheek (nu ja, de kast in de bistro die dat moet symboliseren) geweest maar aan de stationsromannetjes die daarin te vinden zijn, heeft ze intussen ook wel een hekel. Ik geef haar twee boeken van Lucas Catherine mee. Als ze die uit heeft, zal ze alleszins een andere kijk hebben op het hier in deze contreien nog druk gevierde ‘Moros y Cristianos’, dat de namen Benidorm, Alicante, Alfaz, Albir, Altea… een Moorse oorsprong hebben, hoe het nu nog altijd gebruikte irrigatiesysteem uit de 8ste-9de eeuw dateert en dat de Spanjaarden met hun Reconquista in feite een zeer rijke cultuur de nek hebben omgewrongen.

Uiteraard hebben we het ook over de bouwwerf. Gisteren nog vermoedde ik dat de werkzaamheden vertraagd zouden worden door het ontbreken van de ramen. Nu is Hugo daar gisteren nog op zoek naar geweest en alleen in Alicante waren die met de juiste maten nog voorradig. Hij was met zijn lading gisterenavond pas om 22 u weer thuis. Je moet er al iets voor over hebben, nietwaar. Agnes wilt niet dat haar toekomstig paleis in het wit geschilderd wordt, zoals gebeurd is met de Glamper in Calle Oslo. Zij prefereert het uitzicht en de structuur van de houten panelen en daarom moet het huisje behandeld worden met kleurloze scheepsvernis. Een veel duurdere operatie dan een laagje witte verf want die laatste heeft Hugo in voorraad; vernis niet. Om bij deze temperaturen op de werf niet helemaal weg te smelten, heeft Hugo er een toldo overheen moeten spannen.

Later die avond krijg ik Fernand en Fonnie op bezoek, de twee schoonbroers van Hugo en medebouwers van Hugo’s toekomstige kasteel. En als ik die mannen mag geloven, wordt het wel een vijfjarenplan vooraleer Hugo – zonder nog iets te moeten doen – zal kunnen opereren als een echte slotheer. Er komt binnenin nog een dikke laag isolatie en dan de bekleding er tegenaan. Daarna nog de douchecel en de laminaatvloeren om van elektriciteit, airco, installatie van de keuken, waterleiding en riolering nog maar te zwijgen. En dan zit Agnes ook nog te dromen van een uitgebreid bloemenperk aan de boord van het terras. Potverdekke, we komen hier niet toe met 24 uur in één dag.

Kameraad Chris heeft een optie op Espagna 20 en wilt daar experimenteren met een pelletkachel. Als dat een beetje wilt lukken, komt er ook een dergelijke verwarming in het huis van Hugo, zegt Fernand. Dan stelt zich de vraag hoeveel zo’n kachel wel verbruikt. Volgens Fonnie heb je een zak (15 kg) nodig om twee dagen te stoken. Oeps, denk ik, dan heb je wel een grote schuur nodig om een hele wintervoorraad op te slaan. Hopelijk komt er tegen die tijd in Valencia nog een campingplek vrij, en liefst naast die van Hugo. In België kan men zich niet voorstellen met welke problemen wij hier opgezadeld worden om zonder zorgen te kunnen overwinteren…

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s