Woe 10/05 Oefening baart kunst

 

De ene dag is het al wat moeilijker opstaan dan de andere. Zelfs al ben je alweer terug van de hondenwandeling, betekent dat nog geen garantie dat je ook al wakker bent. Zo’n ochtend was het vandaag. Neen, feestjes bij deze dorstige temperaturen zijn niets meer voor mij. Ofwel is het de leeftijd die me parten speelt, ofwel het schrijnend gebrek aan doorgedreven oefening. Daar moet wat aan gebeuren tegen de tijd dat ik weer in Leuven ben of ik val daar in affronten. Als je na 2 Stella’s al begint de duizelen, brengt dat alleen maar reputatieschade met zich mee. Voor de tijd dat ik hier nog ben, zal ik mijn dagelijkse alcoholopname drastisch moeten opdrijven. Een beetje systematisch tewerk gaan, zou ik zeggen.

Een en ander heeft tot gevolg dat ik maar met een half oor luister naar wat Lea over het feestje gisteren te vertellen heeft. Ook zij vond het best een gezellige boel maar zoals gebruikelijk komt daar een lijstje kanttekening achterna. Zo kregen we gisteren plots een stankvlaag over ons heen en volgens Lea was dat een aankondiging dat het weer zou omslaan. Kan wel zijn want deze ochtend stonk het hier aan de parking ook verschrikkelijk en boven de bergen was het bewolkt. En zo, dames en heren, kreeg ik heel wat nuttige informatie te verwerken over het rioleringsnet in Ekeren en verre omstreken. Dan kwam de opmerking dat zij en Frank een eigenaardig gevoel hadden op Cap Blanch. “Wij voelden ons niet echt welkom; we horen er niet echt meer bij,” was haar klacht. Tja, dat lijkt me niet meer dan normaal ook. Tenslotte zitten we hier nu al voor het derde seizoen op Benisol en het is nogal wiedes dat je dan niet iedereen meer kent die op een andere camping zijn/haar draai kan vinden. Persoonlijk had ik daar niet veel last van; als je met de mensen praat, hoor je er snel genoeg weer bij. En nu we toch met kanttekeningen bezig zijn: de Nederlanders kregen een prachtig staaltje van de Belgische problematiek opgediend. Hortence en haar man zijn Franstalige Brusselaars. Die zitten in een integraal Nederlandstalig gezelschap en plots doet iedereen zijn uiterste best om een mondje Frans te wauwelen. Och ja, ik doe daar ook aan mee omdat ik de taal van Brel en Brassens zo mooi vind en omdat ik wat moet oefenen tegen de tijd dat ik doorheen Frankrijk moet rijden. Maar toch: Brussel is dus de hoofdstad van een drietalig land waarin 60 % van de bevolking Nederlandstalig is. Helaas, Brusselaars denken er niet aan om de taal van de meerderheid te leren; die denken eerder dat ze in Parijs wonen. En zo wordt al eeuwen in de wereld de indruk versterkt dat Broeksele als Franstalige stad ontstaan is. Begin jaren 60 liep ik school in Brussel; als je in een winkel iets in het Nederlands durfde te bestellen, werd je gewoon de deur gewezen met een ‘Sale flamand, sort d’içi!’ Als 16-jarige loop je dan wel enige flamingantische reflexen op, een symptoom dat gelukkig niet lang is blijven hangen.

Later die dag krijg ik de Britse Ann over de vloer om te vragen of ik morgen wil meerijden naar het hondenasiel in La Nucia. Eerder deze week had ik dat beloofd maar bij nader nadenken is mijn aanvankelijk enthousiasme lichtjes bekoeld. Om niet te zeggen: heel sterk. Ik wil desnoods met m’n eigen auto voorop rijden maar ik wil zeker niet mee naar binnen gaan. Uit zelfbehoud, zeg maar. De confrontatie met al die sukkels van honden zou te veel van m’n emotionele verdraagzaamheid vragen en bestaat voor 99,99 % de mogelijkheid dat ik Huub met een extra gezelschap (genre Pranill) opzadel. Mieke zou daar niet gelukkig mee zijn…

De namiddagwandeling met Huub loopt toevallig door Valencia en jawel hoor, Fernand – die ik nog niet begroet had – is al druk in de weer met de verwezenlijking van ‘Paleis Hugo & Agnes’. Die dekselse Hugo toch; om Fernand scherp te houden heeft hij op de bouwplek zelfs een koelkast geïnstalleerd zodat die tussendoor niet hoeft te stoppen met het werk voor een koel drankje. Benieuwd of de bouwwerken tegen het einde van de maand voldoende gevorderd zijn om “de mei te steken”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s