Ma 08/05 La France profonde…

 

Er is wat gaande met Huub. Al drie dagen na elkaar is het niet hij die mij ’s morgens wakker maakt maar moet ik hem wekken. Het feit dat Angela en Dave er niet meer zijn, is de enige verklaring die ik daarvoor tot nu toe heb weten te bedenken. Angela had namelijk de gewoonte om in alle vroegte broodresten in de straat te gooien waar dan weer een hele zwerm mussen op afkwam. Die pikten een broodkruimel op en vlogen dan op het dak van mijn caravan om dat daar rustig verder te verorberen. Dat heen en weer getippel op het dak werkte op de zenuwen van mijn hond en begon hij te blaffen. Sinds mijn overburen weer naar huis zijn, hebben de mussen hun ochtendlijke uitstap opgegeven en is de rust in mijn huishouden en bij mijn hond weergekeerd.

Dat Macron het in Frankrijk gehaald heeft, beheerst natuurlijk het nieuws van de dag. Gelukkig maar want bij winst van Le Pen zou mijn liefde voor Frankrijk wel een stevige knauw gekregen hebben. Had ik meteen mijn vakantie in Ardentes moeten afzeggen en een alternatief plan opstellen om van hieruit weer naar huis te rijden. Gezien dat niet anders kan dan doorheen Frankrijk, zat ik al met het dilemma om in Santander de ferry naar Engeland te nemen om dan de oversteek via Dover-Oostende te maken. Je hebt principes of je hebt er geen, nietwaar.

Vriendin Inge VDW, die al jaren aan de oevers van de Aude woont, verbaasde zich over het aantal uitgebrachte blanco stemmen dat miljoenen hoger lag dan de stemmen die Le Pen had binnengehaald. In één adem noemde ze die 11 miljoen FN-kiezers dan ook maar ultrarechtse extremisten en met die analyse ben ik dan niet helemaal eens. Niet alle kiezers voor Vlaams Belang, Geertje Wilders of Frauke Petry zijn volop bezig met het kweken van een snorretje dat de bovenlip niet verder bedekt dat de breedte van de neusvleugels en heeft onbedwingbare neigingen om de rechterarm te strekken. Het zijn vooral bangeriken, ontgoochelde losers, mensen die absoluut ergens willen bijhoren, die geen greep hebben op het leven om zich heen en nog minder op het eigen leven. La France Profonde zit vol met dat slag mensen. Ze zien hun dorpen ontvolken, de bakker vertrekt, de slager gaat zonder opvolging met pensioen, de kruidenier stopt er mee, voor een dokter moeten ze naar de dichtst bij zijnde stad tientallen kilometers verderop. Om te winkelen ook. Ze voelen zich in de steek gelaten door ‘les citadins, les gens de la ville’ – al of niet terecht. Bang voor verandering, voor inwijkelingen uit een nabije dorp, voor vreemdelingen, bang om het weinige dat ze bereikt hebben ook nog te verliezen, bang voor de eigen schaduw. Bezeten door een bepaalde vorm van nostalgie naar zogezegde ‘betere tijden’, vroeger toen alles veel beter was, overzichtelijker, minder ingewikkeld. Wereldvreemd, tout court, met een verstarde blik op de horizon die uiteindelijk niet verder reikt dan de eigen navel. Zulke mensen lopen dat in gestrekte draf achter de eerste de beste rattenvanger aan, die loze beloftes en nietszeggende slogans met uitroeptekens er achteraan de wereld in brult. Maar rechtse extremisten zijn ze niet; althans nog niet. Ik huiver van die hersenloze massa waarvoor de hersens alleen dienen om hun oren uit elkaar te houden. OK, Frankrijk heeft toch nog enige redelijkheid betoond maar met die Macron-kerel zijn ze ook nog niet klaar.

Ook in Spanje zit het er weer bovenarms bovenop nu er stemmen opgaan om Franco in zijn geboorteplek in Galicië te herbegraven. Zo zie je maar, 42 jaar na zijn dood heeft men hier zijn erfenis nog altijd niet verwerkt. Erger nog, zijn aanhangers hebben het hier nog altijd voor het zeggen…

Ach, zal ik nog maar eventjes blij zijn met de cactus die ik vorig jaar van An L. (mijn cactusdochter) heb gekregen en die me nu beloont met een prachtig kroontje fijne bloemetjes. Of met het cadeautje dat ik van Lea mocht ontvangen. Twee koffiemokken met een passend opschrift, eentje voor mij en eentje voor Mieke.IMG_2667

IMG_2669

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s