Za 06/05 RIP Louis en SS125

 

Gisteren kwam Hugo met de goede tijding over Mieke K., vandaag komt Lea met slecht nieuws. Marc en Ann hebben moeten besluiten om hun windhond Louis het finale spuitje te laten geven. De voorbije dagen ging zijn toestand met een rotvaart achteruit. Hij raakte nog nauwelijks recht en jankte hele nachten van de pijn. Nu blijkt ook nog dat de resterende achterpoot één grote puinhoop van artrose was, dat de chemokuur niet wilde aanslaan en dat de pijnstillers geen effect meer kenden. Tja… Eigenlijk had men die beslissing al twee maanden geleden moeten nemen; hoe hard die ook is. Uiteraard wilt iedereen zijn hond alle mogelijke overlevingskansen bieden maar soms moet je al eens meer naar je verstand dan naar je hart luisteren. Finaal heeft heel deze affaire hen alleen veel kommer en kwel, slapeloze nachten en een hoop zorgen opgeleverd en als je alle rekening bij elkaar ligt, zit je algauw boven 3.500 euro. Nu waren die twee Britse vrienden toch al van plan om een tweede, jongere galgo te adopteren en dan probeer ik me voor te stellen hoeveel verwaarloosde en alleen gelaten honden je met dat geld een beter leven kunt geven. Het komt er nu op aan om hen beiden zo snel mogelijk naar het asiel te krijgen en daar een nieuwe hond mee te nemen. Liefst geen galgo meer, denk ik dan. Anders begin je die toch maar met Louis te vergelijken.

Een hartverwarmend tafereeltje: terwijl Marc en Ann hun verhaal doen, vleit Huub zijn kop tegen de knie van Marc aan, die hij tenslotte van haar noch pluim kent. Alsof hij wist wat er gaande was en Marc wilde troosten. Kom mij niet vertellen dat dieren geen gevoelens zouden hebben.

Voor het overige laat ik deze – qua meteorologische omstandigheden – perfect heerlijke dag rustig voorbij kabbelen. Tussendoor maak ik me nog eens boos op de organisatoren van de Giro die voor de lieve centen de uitzendrechten aan Eurosport verpatst hebben. Uiteraard zit die zender niet in het pakket van mijn abonnement op TV-Vlaanderen. Wel heb ik de Duitse versie gevonden (op nummertje 128). Moet je absoluut eens uittesten zonder van ergernis een hap uit het tafelblad te bijten. Die commentator begrijpt van koers zoveel als ik van cricket of baseball. Niets, dus. De enige renner die hij kent is André Greipel en dan ook maar omdat die toevallig in de Duitse kampioenentrui rijdt. Dus zet je de klank op het strikte minimum en je kijkt belangstellend naar de voorbij glijdende landschappen. Want, laat ons wel wezen, deze Giro is in Sardinië gestart en toevallig vind ik dat één van de mooiste plekken in Europa. In onverdachte tijden hebben Michel, Stijn en ik heel dat eiland met de motor verkend en dat werd een aaneenrijging van mooie plekjes, pittoreske dorpjes, rare ontmoetingen en het in Aritzo degusteren van (volgens Europa) illegale wormenkaas (casu marzu). Vandaag rijdt het peloton van Olbia naar Tortoli en dat kan maar via één enkele weg: de SS125. En dat magische getal 125, dames en heren, doet bij elke motorrijder een belletje rinkelen. Die weg staat namelijk gecatalogeerd in de top 5 van mooiste motorwegen in Europa; volgens velen in de wereld. Van heinde en verre steken motards naar Sardinië over alleen maar om over die weg heen en weer te knallen. Op bepaalde trajecten hadden wij, toch min of meer bedaarde motorrijders, daar ook wel zin in. Onvoorstelbaar mooi. En dus wilde ik dat nog wel eens terug zien; liefst zonder Duits getater daarbij. En jawel, André Greipel won de rit in Tortoli.

Hoewel ik de woorden “geluk” en “genieten” maar containerbegrippen vind, en nog altijd niet weet welke lading deze vlaggen dekken, kom ik toch in de nabijheid van wat de goegemeente daarmee bedoelt: tot het bijna helemaal donker is op het terras blijven zitten met een glaasje wijn en een sigaretje. Pas als de door zonne-energie opgeladen tuinlampen aanfloepen, denk je: zal ik misschien toch maar een truitje aantrekken. Pas dan besef je dat je het begrip ‘genot’ benadert. Anderzijds zit je dan weer met de vraag waarom je hier zeven en halve maand suffend zit te wachten op deze ene avond. Het zij zo…

IMG_2663
HONDENWACHT: wachtronde op zeilschepen van middernacht tot 4 u.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s