Vr 05/05 Minimalisme

 

Je hoeft de kranten maar open te slaan om meteen te denken aan ‘The Wicked Messenger’, die prachtige song van Bob Dylan op de LP ‘John Wesley Harding’. https://youtu.be/EJ3OHcvLctQ Vooral dan aan de laatste zin daarvan: “If you cannot bring good news, then don’t bring any”. Vrij vertaald: Als je geen goed nieuws kunt brengen, zeg dan maar liever niets. Maar vandaag brengt Hugo uitstekend nieuws: zijn zus Mieke en haar man Fernand komen maandag naar hier en blijven tot 31 mei. Het onderzoek dat Mieke eergisteren moest ondergaan, heeft uitgewezen dat ze niet meteen chemo nodig heeft en dat het met medicijnen onder controle te houden is. Oef!

Heel de voormiddag mis ik iets: het knarsend geluid van een open gaande schuifdeur in een metalen schuurtje. Dan pas valt het me op dat er een waterkraan dicht gedraaid is en dat er een in schaduwdoek verpakte auto op het perceel naast het mijne staat. Onslow & Daisy zijn in alle stilte weer naar huis vertrokken. Ze komen en gaan als dieven in de nacht en voor het overige houd ik er geen last aan over. Een zinnige conversatie trouwens ook niet.

Voor het overige wordt deze dag een getrouwe kopie van gisteren, misschien nog meer minimalistisch. Een minimum aan beweging, een minimum aan inspanning. Zoals minimalistische muziek, zeg maar. De muziek van Philip Glass, Steve Reich of onze Wim Mertens. Die laatste was lang geleden de overbuurjongen en eerste liefje van mijn teerbeminde, ergens in de uithoek Linde-Peer. Later was Wim een vaste stamgast in ’t Moorinneken en probeerde hij me constant maar tevergeefs te bekeren tot funk en experimentele, repetitieve muziek. De man maakt al jaren cd’s aan de lopende band; geen mens die dat kan bijhouden. Hoewel je zowat dagelijks zijn ‘Struggle for Pleasure’ en/of ‘Close Cover’ te horen krijgt (kreeg?) verdiende hij daar geen cent auteursrechten aan omdat men het gebruikte fragment net niet lang genoeg liet duren. Anderzijds werd zijn muziek wel gebruikt door Jan Fabre en cineast Peter Greenaway in diens ‘The Belly of an Architect’.

Dit alles om maar te schetsen dat mijn dagen zich hier, net als de muziek van Wim Mertens & C°, zich hier repetitief herhalen, met vastgestelde maar korte rituelen die nu en dan een subtiele variatie meekrijgen. Een voorbeeld van zo’n variatie mocht ik beleven na mijn namiddagwandeling met Huub. Op nr 12 in mijn straat kreeg ik te horen: “That was a very short walk.” Dat is dan nog altijd meer dan jullie ooit gedaan hebben, dacht ik meteen. Nu moet je weten dat Dave en zijn Queen zelf een hond hebben maar de drie seizoenen dat ik hier resideer heb ik nog nooit – ik herhaal: nog nooit – gezien dat ze die hond ook maar één keer hebben uitgelaten. Dat beestje komt niet van hun perceel af, moet pissen en schijten op de paar vierkante meters die er nog vrij zijn, wat in deze warme dagen alle buren met een doordringende stankhinder opzadelt. Dat soort mensen is dus wel goed geplaatst om mij voor te houden dat de derde wandeling van de dag van erg korte duur was.

Om mij het nog eens goed in te peperen dat ze zich hier, en volgens mijn levensritme, stierlijk verveelt, ratelt Mieke een hele litanie af van wat ze de eerstvolgende twee weken op haar programma heeft staan. Welke vergadering ze wanneer moet bijwonen, met wie ze gaat lunchen en met wie ze nog allemaal afspraken heeft gemaakt. Die is dus nooit thuis. Morgen gaat ze op stap met vriendin Mick Clinckspoor en volgens Mieke vindt die madame dat ik hier in deze kolommen nu en dan “een flink stuk kan zagen”. “Wel, zeg haar maar dat zij ALTIJD zaagt,” was mijn repliek. Waarop Mieke: “Dat zal ik haar zeker en vast niet zeggen.” En daarom schrijf ik het hier maar. Dag Mick.

IMG_2664
Een botanische fopperij: tussen alle witte en lila mesembryanthemum 1 (één) oranje bloemetje. Een stille indringer?
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s