Do O4/05 Koude voeten

 

Dames en heren, vandaag heb ik geen strobreed verlegd. Wat zoveel betekent als: nog minder gedaan dan andere dagen. Wat zoveel betekent als: een hele dag onder de parasol zitten, koffie en sigaretten binnen handbereik, doorlopers op de tafel en verder ploeteren in ‘De Fatale Kust’ van Robert Hughes. Bijna onmiddellijk nadat de Britten Australië begonnen te koloniseren, werd het een één groot gevangenkamp waarheen niet alleen misdadigers van gemeen recht werden verbannen maar ook politieke tegenstanders van de Britse regering; vooral opstandige Ieren en Schotten. Het moet zowat 20 jaar geleden zijn dat ik me doorheen de 1.055 pagina’s van dit boek heb geworsteld. Nadien begon ik de Aussies met andere ogen te bekijken. Het boek is zeker en vast een tweede lezing waard.

Kees uit Den Haag brengt me het nieuwste nummer van ‘De Week’, zeg maar de lokale Passe-Partout (voor Leuvenaars die dat nog gekend hebben). “Andere weken moet je er heel vroeg bij zijn om nog een exemplaar te bemachtigen, nu liggen er nog stapels van,” zegt Kees. “Er resten maar weinig Nederlandstaligen meer op de camping.” Hoe dan ook, hij en zijn vrouw Vera zijn, samen met mezelf, de laatst overblijvenden van dat soort in deze Helsinkistraat. Het Engels is nu wel voor meer dan 95 % de meest gebruikelijke voertaal.

Overigens houd ik wel van deze periode van betrekkelijke stilte op de camping. Ik hoef maar één keer per dag koffie te zetten en per week moet ik maar door maximum twee afwasbeurten heen. Alleen Huub verveelt zich. Die kan zijn nieuwsgierigheid niet voldoende afreageren op mensen en moet zich nu tevreden stellen met het weg jagen van katten en mussen. Jaja, ik houd wel van de kalmte en rust in deze tijd van het jaar. Wereldschokkende gebeurtenissen beperken zich tot Frank die gas moet halen en Hugo die de afvoerleidingen in Londres 5 met hogedruk moet vrijmaken.

Eindelijk is het nog eens zo’n avond dat je tot 21.30 u kunt buiten blijven zitten vooraleer je koude voeten krijgt.

IMG_2656
Le repos du guerrier?
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s