Woe 03/05 Armoede & diefstal

 

Zoals gisteren vast voorgenomen, een berichtje gestuurd naar F&F om vandaag een ‘mateoke’ te doen. Een onhebbelijkheid van mij: niet meer, of toch erg slordig en meestal veel te laat, naar m’n inkomende mails kijken. Zodoende wist ik niet of ze er al of niet op zouden ingaan. Hoe dan ook: om iets na 17 u was er nog één tafeltje vrij en Mateo had me nog maar net mijn eerste caña gebracht of het gezelschap kwam er aan. F&F waren die namiddag in Alfaz gaan petanque spelen en ze hadden nieuw Leuvens bezoek bij zich: Jokke en Jenny. Om Jokke thuis te brengen, moest ik al heel diep in m’n herinneringen tasten; in onverdachte tijden stak hij wel eens de drempel van het Moorinneken over. En dan zit je 30 jaar later samen op het terras, pakweg 2.000 km verderop. Nu zijn er mensen die menen dat wij een ‘mateoke’ doen voor het botte plezier van “pinten pakken”. Ruwweg is dat wel zo, wat niet betekent dat wij ook meer verheven culturele onderwerpen uit de weg zouden gaan. Vandaag ging het vooral over taalvaardigheid en –beheersing. Zo leerden we weer wat nieuwe woordjes bij en het onderscheid daartussen: zult, kipkap, perskop, potjesvlees, zwezerik, carbonade, draadjesvlees, kippenlevertjes, kalfsniertjes, bloedpens, hoofdkaas, en een écht Brabantse specialiteit ‘choesels’. Volgende daarna lekkere dingen die je met die onderdelen klaar kunt maken en welke bijbehorende ingrediënten de smaak ervan ten top drijven, vooral onze klassieke pickels en mosterd van Tierenteyn. Een aangename tijdspanne, tot leer van het algemeen en vermaak van ons elk individueel.

Als ik het goed begrepen heb, trekken hij en Jenny morgen verder naar het Portugal, halverwege de maand mei zullen F&F weer noordwaarts trekken; Nico en Christa doen hetzelfde einde mei. Tja, veel redenen om daarna nog tot in juni te blijven plakken, zijn moeilijk te vinden. Misschien steek ik ook maar beter de grens over want het wordt steeds moeilijker om over mijn verblijf hier nog zinnige bedenkingen neer te pennen.

Voor het overige was het wel een aangename dag. Het meeste moest ik lachen met het meisje Le Pen die zonder ook maar één keer te blozen letterlijk zo goed als een integrale speech van Fillon had overgenomen. Tja, als het een beetje intelligenter moet klinken als “uit Europa, weg met vreemdelingen, en grenzen dicht” komt dat FN-wicht moeilijk uit haar woorden. De beste commentaar op dit plagiaat en letterdieverij komt van kameraad Dany Tulkens: “Dit is diefstal uit armoede en dan mag dat.”

Diezelfde heer Tulkens, een boeiend beeldend kunstenaar die beter met koperplaat weet te knoeien dan ik met woorden, wilt altijd een prentje bij deze blog. Anders leest hij mijn tekst niet. Dus komt dit er maar bij…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s