Vr 28/04 Foto’s, speciaal voor Tulkens

 

Gisteren werd me beloofd dat de wind vandaag niet langer uit het noorden zou waaien maar weer uit het zuidwesten zou komen. Dat is in de loop van de nacht ook zo gebeurd. Helaas bracht dat ook regen mee die me wakker maakte. Voor het overige werd het een grijze, natte dag en de miezerige neerslag haalde de belevingstemperatuur nog een stuk meer naar beneden.

Dan is het wel helemaal anders gesteld in Roemenië waar ik Mieke –althans op de foto’s – zie rondhuppelen in zomerse outfit. Ze zit daar met een delegatie van de Leuvense gemeenteraad in het dorp Christian, sinds 1989 het adoptiedorp van Leuven. De humanitaire hulp van destijds is intussen veel meer gestructureerd, veel duurzamer en meer consistent dan enkele vrachtladingen afgedragen kledingsstukken naar ginds voeren. Een brandweerwagen of ambulance, die bij ons is afgeschreven, gaat fluks naar ginds om daar aan een tweede leven te beginnen. Het dorp wilt waterleiding of een gasnet aanleggen, en hopsa, de stad Leuven verleent een renteloze lening. De lokale school wilt een nieuwe verwarming installeren, wel, de leerlingen van een technische school offeren hun vakantie op om die daar aan te leggen. Zo van die dingen…

Bezielende kracht achter dat verhaal is voormalig schepen, vriendin en jaargenote Christiane Vanneck. Niet toevallig vierde ze haar verjaardag gisteren in het dorp Christian, op een steenworp van Sibiu. Kameraad, persfotograag en collega Jos Verhoogen maakte er pakweg 30 jaar gelden een fotoreportage. Dat was één en al tristesse, vuiligheid, armoedige toestanden, modderige straten… Wat een verschil met de huidige toestand: opgefriste huizen, geasfalteerde straten, blije mensen. Mede dank zij de inspanningen van Leuven heeft het dorp nu een dusdanige infrastructuur dat de universiteit van Sibiu besloten heeft er een technische school voor 350 leerlingen te bouwen. Hoe een klein steuntje in de rug grote gevolgen kan hebben.

Je mag me geloven of niet maar het eerste wat ik vandaag heb gedaan was naar VRT Nu overschakelen en nog eens kijken naar “Fou de Vivre”, de reportage over Jacques Brel. Je bent fan of niet. Hoewel… fan is erg zwak uitgedrukt. Ik ben fan van Brassens, Ferrat, Barbara, etq. Brel staat daar buiten en boven. Zoals Bob Dylan. Of Bach en Mozart. “Je kunt van zoveel dingen houden. Je houdt van kip met appelmoes, maar liefde is dat niet…” zoals Jaap Fisher destijds zong. Brel is wel liefde.

En omdat deze vrijdag in alle kilheid en duistere hemels niet veel te bieden had, wordt dit een bijzonder beknopt verslag. Dan maar enkele prentjes meer, ook al om mijn vriend en beeldhouwer Dany Tulkens tevreden te houden.

IMG_5209
Christian, nabij Sibiu in Roemenië.
IMG_5208
Dertig jaar geleden nog een modderpoel, nu een mooie hoofdstraat.
IMG_5207
Overal in Christian: ooievaars.
IMG_5378
Centurion Mieke met haar legionairs…
IMG_5225
Wellens en de lokale pope. Om goed in de gaten te houden, verdorie.
IMG_5304
Gelukkige verjaardag, Christiane Vanneck.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s