Ma 03/04 Gelukzak en arrogantie

 

In al mijn euforie over het verloop van de Ronde, ben ik gisteren nog een niet onbelangrijk detail vergeten te melden, namelijk een prachtig staaltje van Britse arrogantie. Pakweg twee weken geleden moest de eigenaar van de enorme Silverback schuin tegenover mijn deur zijn geplande omheining verwijderen. Die wilde daar iets neerpoten dat er sterk begon uit te zien als een reconstructie van het concentratiekamp Buchenwald. Alles wat op een vaste constructie lijkt is op de camping verboden en dus had Olivier die man voor de keuze gesteld: zijn paalwerk slopen of de camping verlaten. Het is twee weken stil gebleven maar gisterenochtend – zondag dus – in alle vroegte werd ik wakker van luide hamerslagen. De man was druk doende ijzeren palen in de grond te heien. Iets later begon hij die palen met behulp van andere ijzers aan elkaar te lassen, kwestie van stevige duurzaamheid. Jaja, blijkbaar kun je tegenwoordig niet meer gaan kamperen zonder een lasapparaat in je bagage… Als de ‘ruwbouw’ van de omheining bijna klaar is, stopt er een auto van het campingpersoneel en die manen de man om hiermee te stoppen want dit kan niet en Olivier zal dit zeker niet tolereren. Die Brit staakt zijn werkzaamheden maar als Olivier zes uur later nog niet is komen opdagen, begint hij er gewoonweg weer aan. Tijdens zijn gedwongen rustpauze vang ik flarden op van de conversatie die hij heeft met landgenoten van hem. Het komt er telkens op neer dat die verdomde Spanjaarden voor hem de pot op kunnen – wat denken die wel – en dat hij zich niet stoort aan hun regeltjes. En we zullen wel eens zien wat we zullen zien. De praat van stoere jongens onder elkaar, je kent dat wel. Nog voor het helemaal donker is, staat zijn omheining er. Ziezo, Olivier is voor voldongen feiten gesteld. Rule, Britannia! Britannia, rule the waves; Britons never shall be slaves.

Hetzelfde snuifje arrogante misprijzen voor Spanje krijgen we vandaag terug in de krant. Slechts vijf dagen nadat artikel 50 in werking is gesteld, krijgt de Brexit al een stinkend staartje: Gibraltar. Die rots van pakweg 6 km2 is sinds de Vrede van Utrecht (1713) een Britse kroonkolonie, er wonen zo’n 30.000 Britten waarvan 95,5 % in de Europese Unie wilt blijven. In de akte van uittreding van vorige woensdag – dat de Brexit moet inleiden – stond een zinnetje dat stipuleerde dat over de toekomst van Gibraltar zal onderhandeld worden tussen Groot-Brittannië en Spanje. Heel conservatief Engeland staat nu op zijn achterste poten. Wat denken die verdomde Spanjaarden wel! Een zekere Lord Michael Howard herinnert de wereld aan de heldhaftigheid van Margaret Thatcher die de schapeneilanden Falklands heroverde op Argentinië en die vindt dat de Britse vloot nog altijd sterk genoeg is om Spanje lam te leggen. Rule, Brittannia! Rule the waves! Wat zei Obelix ook alweer?

t1_Y6qZOfMpzM24H1YxLepQL-Rg

Louis komt net terug van het ziekenhuis. Het gaat allengs beter met Gerarda. Het apparaatje dat in de wonde aan haar been is geplaatst, doet blijkbaar wonderen. Na zijn relaas gaat hij weer op huis aan want hij moet dringend de band van zijn fiets herstellen. Geen vijf minuten later komt hij er weer aan gereden met de scooter. “Ze heeft net getelefoneerd; ze mag naar huis,” glimlacht hij. Hij wuift mijn voorstel af om haar met de auto te gaan ophalen. Hij zal wel een taxi bestellen, vindt hij. De verzekering draait daar toch voor op. Nog geen half uurtje later zit Gerarda al in haar zetel. Hopelijk neemt ze nu de betekenis van ‘been laten rusten’ iets ernstiger op dan voorheen. Die vermaning is nog maar net uitgesproken of ze pikkelt alweer naar de kast om daar iets uit te nemen. Blijkbaar is het veel gemakkelijker een ezel te wijzen op een mogelijke struikelsteen…

Agnes en Linda komen even op de koffie en dan moet ik naar Albir. Een berichtje ontvangen van Fab met het voorstel om “een Mateoke te doen”, een cryptische manier om af te spreken op het terras bij Mateo in café Casino. Ik scharrel wat kledingstukken bij elkaar: mijn fleece omdat ik daarin bril, tabak, portefeuille en sleutels kwijt kan, en mijn horizontaal gestreept, licht truitje want het kan op dat terras frisjes zijn. Na een plas- en poepwandeling met Huub zwier ik die dingen in de auto en rijd ik naar Albir om daar vast te stellen dat ik mijn lievelingstruitje ergens onderweg ben kwijt geraakt en dat bij thuiskomst natuurlijk nergens meer te bespeuren is. Shit! Er zal overmorgen wat zwaaien want Mieke is desnoods nog sterker dan ik op dat truitje gesteld…

Nog voor de eerste CruzCampo half leeg is, besef ik hoe erg ik het wel vind dat ik met Frey en Fab geen dagelijks contact meer heb. Nu ja, zo is het leven nu eenmaal: een samenraapsel van stomme toevalligheden. Een aanmaning om van elke seconde van ons samenzijn te genieten. Er worden plannen gesmeed voor de onmiddellijke toekomst. Morgen komen Nico en Christa toe, daags nadien Mieke en nog enkele dagen later An, Neel en Lupe. Daarna krijgen F&F een hele zwerm Leuvenaars over zich heen en als die weer vertrokken zijn, zal heel de maand mei wel in het teken staan fysiek en mentaal herstel. Het belooft.

Ik krijg ook het verhaal te horen van iemand die met een BMW-motor rijdt en héél veel geluk heeft gehad dat er in deze wereld nog eerlijke mensen bestaan. Als je ergens in de ‘middle of nowhere’ gaat wandelen, de sleutels van je motor kwijt speelt en er is iemand die ze vindt en de moeite doet om – bij gebrek aan potlood of pen – een boodschap in het stof van de weg te schrijven en een telefoonnummer achter te laten, heb je veel geluk. Als die persoon die sleutels dan ook nog bij het meest dichtbije politiekantoor aflevert, heb je dubbel geluk. Zo’n gelukzak loopt hier op de camping rond en zijn naam is toevallig ook Guy. Ik zal hem een touwtje cadeau doen; kan hij zijn sleutels in het vervolg aan z’n nek hangen.

IMG_2631
Ach zo, dit mag niet…
IMG_2648
… dan doen we toch dit. Die Spanjaarden kunnen de pot op met hun regeltjes. Rule Brittannia, rule the waves.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s