Zo 02/04 Merckxiaans

 

Wat zei kameraad Marcel tijdens onze koffieklets vorige vrijdagochtend? “Wel, ik hoop dat Gilbert de Ronde van Vlaanderen wint al was het maar om te bewijzen dat de Driedaagse De Panne-Koksijde de beste voorbereiding is.” En kijk: in tegenstelling tot wat hij beweerde dat we nog zeker drie weken moesten wachten op de bloesemperiode in het Land van Loon, heeft kameraad Marcel in deze zijn zin gekregen. Wat hij wellicht niet kon voorspellen was de manier waarop Philippe dat heeft klaar gespeeld. Je moet het toch maar doen, vertrekken voor een verschrikkelijk moeilijke solo van 54 kilometer. Een kunststukje met Merckxiaanse allures, zoveel mag wel gezegd worden. De Allergrootste deed zoiets ook in 1969. Wel grappig: een Waal in een Belgisch tricolore kampioenentrui die zijn zegetocht maakt tussen een zee van Vlaamse Leeuwenvlaggen. Niet de officiële vlag, wel te verstaan, die met rode tong en rode klauwen maar wel de Vlaams-nationalistische… Ook grappig: de talrijke commentaren die begonnen met de woorden “wat als” en “indien” en “misschien”. Daarmee doelde men dan op de val van Sagan – Van Avermaet – Naessens op de Oude Kwaremont. Tja, wat als Gilbert een hongerklop kreeg of plat reed? Wat als Tom Boonen geen drie fietsen nodig had om uit te rijden? Tot nader order is de winnaar nog altijd degene die het eerst over de finishlijn rijdt. Vandaag was dat Phil en zo is het goed.

Vandaag – ik zat om 10 u al aan de televisie gekluisterd – ook twee opvallende hoofden gezien. Aan de finish zag ik de gebeeldhouwde kop van een glunderende Eddy Merckx die met bewondering naar het podium stond te kijken. De grootste wielerkampioen uit de geschiedenis kan zo’n exploot van Gilbert wel appreciëren. Trouwens, heel wielerminnend België met hem. Een ander opvallend hoofd was dat van burgemeester BDW die helemaal met zichzelf ingenomen het startschot mocht geven. Die Antwerpse arrogantie werd het best geïllustreerd door een geïnterviewde omstaander die zei: “Ikke peis da veel coureurs blaai zaain da ze aaindelaaik hie in Aantwaarpe meuge vertrekke.” Nogal wiedes, Brugge is immers maar een gehucht aan de rand van de Antwerpse parking.

De reünie van de Indonesiëreis gisteren thuis, heeft nog een behoorlijk staartje gekregen. Mieke mocht de deelnemers een mooie verrassing mededelen, met dank aan Hobo Reizen. Omdat ze op hun reis enorme vertragingen hadden opgelopen door de schuld van Thai Air, hebben ze nu een compensatie gekregen. Dat loopt maar liefst op tot € 600 per persoon en verdomme, dat is een mooie korting. Daarna had de groep een verrassing voor Mieke. Ze willen in januari/februari 2018 weer samen op reis gaan maar alleen op voorwaarde dat Mieke de reis begeleidt. Zelf mag ze kiezen tussen Japan of Chili. Hopsa, daarmee weet ik alweer tijdens welke periode ik het hier in m’n eentje mag uitzingen…

DSC_4254
Phil in Luik-Bastenaken-Luik 2012. Ook in Belgisch kampioenentrui. Vandaag wint hij, toen werd hij slechts 16de. Wij stonden er in Sprimont bij en keken ernaar.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s