Vr 24/03 Algemeen belang

 

Brrr… het blijft nogal aan de koude kant en dus wordt het alweer een dagje binnen zitten. Geen erg want het woord verveling komt niet in mijn woordenboek voor. Straks moet Jos naar de luchthaven met Mieke en Fernand en laat vanavond moet hij dat nog eens overdoen want dan komt zijn hoogst persoonlijke bezoek aan. En diezelfde Fernand is dan de eerste die bij me aan de deur staat. Ik zit hier nu al mijn derde seizoen met in de keuken een soort dampkap boven mijn gasfornuisje. Bij de verhuizing naar deze plek werd de stroomdraad daarvan afgeknipt en sindsdien heb ik nog nooit de behoefte gevoeld om die ventilator weer aan de praat te krijgen. Ik ben al blij dat ik nu over een raam beschik dat open kan; daarmee heb ik genoeg luchtverversing in de keuken. Zo niet voor Mieke Kusters. Dat ding hangt daar met een reden en dus zou en moest Fernand het weer met het stroomnet verbinden, nog voor hij weer naar huis zou gaan. Eerder zou hij zijn koffertje niet mogen pakken. OK, die klus is intussen geklaard; die ventilator blaast zowat de camper van de overburen omver. We drinken samen nog een laatste kopje koffie. Geen vijf minuten later komt Mieke K. op controle en laat het zijn dat er intussen ergens een schroefje is los gekomen en dat het ding het niet meer doet. Dus mocht Fernand nog eens terug komen.

Lea vertelt over Engelse buren van haar. Vorig jaar hebben die een galgo geadopteerd. Enkele maanden geleden stelde een dierenarts een kankergezwel vast in zijn achterpoot. De diagnose was nogal drastisch: poot afzetten. Kostprijs geraamd op zo’n € 3.000. Voor die operatie in Spanje zijn die mensen niet verzekerd en dus gaan ze met hun hond terug naar Engeland. Daar beweert men dat het gewoon artrose is en schrijft men medicijnen voor. Even gaat het goed maar eens weer terug in Spanje gaat het met die hond zienderogen achteruit. Weer naar die dierenarts, die een gerenommeerd specialist ter zake blijkt te zijn. Uit de nodige scans blijkt dat het kankergezwel intussen spectaculair is toegenomen. Nu staan die mensen voor het dilemma: opereren of een genadespuitje want die hond is al 10 jaar oud. Zelf zou ik niet graag voor die keuze gesteld worden. Gevoelens en verstand komen hier in zwaar conflict met elkaar…

Ook in een moeilijke situatie zitten Marc en Nelly, vrienden van Marcel en Majo. Enkele jaren geleden hebben die al hun hebben en houden verkocht en sindsdien trekken ze de wereld rond in hun camper. Ze hebben wel een appartement gekocht – op plan – maar dat wordt pas binnen twee jaar opgeleverd. Intussen hebben ze een referentieadres bij hun dochter. Dat was anderhalf jaar lang geen enkel probleem maar plots krijgen ze een aanmaning van de gemeente dat ze zich elk kwartaal moeten melden. Erger is dat ze volgens die ambtenaar België niet mogen verlaten of dat ze anders uit het bevolkingsregister worden geschrapt. Nu heb ik een beetje opzoekingen gedaan maar helemaal duidelijk is het me nog niet geworden. Weet iemand hier meer over?

Op het thuisfront is het weer een drukte van jewelste. Mieke hopt van het ene “lunchke met de vriendinnen” naar de andere vergadering, van het ene bezoek “waar ik niet onderuit kan” naar een andere sociale verplichting. Ik krijg informatie over een bepaalde lokaal politieke ontwikkelingen dat verdacht sterk overeen komt met het scenario dat ik jaren geleden al voorspeld heb; alleen wordt ik nu in snelheid genomen. Mieke drukt me op het hart: “Schrijf daar niets over, hé.” Wat ik als oud-journalist natuurlijk moeilijk laten kan maar in het kader van “algemeen belang” wel gerespecteerd moet worden. Iets wat je van de burgemeester van Antwerpen niet mag verwachten. Tegen alle veiligheidsvoorschriften en verzoeken van justitie in moest die gisteren proberen enkele pluimen op z’n hoe te steken. In het algemeen belang?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s