Di 21/03 Masser Brock

Draai en keer het zoals je wilt, voor Mieke is en blijft het de laatste dag van haar tussentijds verblijf hier. We doen alle twee ons uiterste best om dat onderwerp uit de weg te gaan maar helemaal verstoppen dat er toch een lichtjes bedrukte sfeer hangt, kan niet ontkend worden. Te meer omdat je een hele dag geconfronteerd wordt met anderen die afscheid komen nemen en er zal wel ergens een wiskundige wetmatigheid bestaan die stelt dat hoe meer mensen je leert kennen, hoe meer mensen je komen uitwuiven.

Mieke kan nu aan de lijve ondervinden dat een maand verblijf hier ook zò weer voorbij is. Zoals ik al zo vaak heb gesteld: hier sta je op, je drinkt koffie, kletst wat met die en die en het is alweer tijd om naar bed te gaan. Je steekt een hele dag niets uit en ’s avonds denk je: ‘wat heb ik het vandaag alweer druk gehad’.

We gaan ons vandaag ook niet zitten uitsloven met kokkerellen want daarvoor is het weer te mooi. Op voorstel van Mieke gaan we die avond voor een van de fameuze hamburgers “Alles Erop En Eraan” van Ferdi in café Retro op weg naar La Nucia. En we keren niet ontgoocheld en erg tevreden weer naar huis.

Wat ik al enkele dagen geleden moest melden, is dat ik de roman van Bert Wagendorp ‘Masser Brock’ achter de kiezen heb. Tot mijn grootste genoegen. Wagendorp is naar mijn bescheiden mening één van de beste columnisten uit het Nederlandse taalgebied en in zijn nieuwste boek is de hoofdpersoon hem dan ook op het lijf geschreven; een alter ego van hemzelf zeg maar. Hij verhaalt hoe een kritisch denkend journalist verstrikt raakt in de eigen logica van alternatieve feiten, nepnieuws, infiltratie van de pers door geheime diensten en de schijngestaltes van de waarheid. Met een zekere Trump aan de overkant van de grote plas wel heel erg actueel dus. Ten zeerste aanbevolen aan alle breedsmoelkikkers – ik zal hier geen namen in het bijzonder noemen – die denken een eigen mening te hebben en er bovendien nog van overtuigd zijn dat zij daarmee de waarheid in pacht hebben, en die luidop toeteren dat de media fundamenteel leugenachtig zijn zonder ook maar één jota verstand te hebben van de werking van journalistiek. Aan al die oelewappers: lees ‘Masser Brock’ en veeg daarna jullie mond af.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s