Zo 19/03 De Zjefkes

Een opperst beste verjaardag Mieke en Ria!

Deze 19de maart, al eeuwen de feestdag van Sint Jozef, is sinds 62 jaar ook een memorabele dag voor mijn teerbeminde. Hier in Spanje geldt die dag als een soort Vaderdag en dat krijgen we al minstens drie dagen te horen met allerlei vuurwerk. Ook in Leuven was dat een eeuw lang voor sommigen een belangrijke feestdag. Halverwege de 19de eeuw begon daar een grote Sint Jozefverering onder impuls van de paters Picpussen. Dat begon op 1 maart en dagelijks werden onze straten overspoeld door biddende bus- en treinladingen vrome vrouwen. Al snel kregen die de naam “Zjefkes” mee. Tegenwoordig zijn ze een zeldzaamheid geworden. Als je aan een man wilt komen, ga je nu niet meer bij een heilige te rade maar zoek je die op het internet.

Hier zorgen Eva en Hugo al vroeg in de ochtend voor enige verwarring. Via de omroepinstallatie beginnen die twee toch wel ‘Happy birthday, Mieke’ te zingen. Mijn lieve schat apprecieert zo’n dingen wel, hoewel ze er zich volgens mij ook lichtjes gegeneerd bij voelt. De verwarring bestaat hierin dat iedereen op de camping die Mieke heet door bekenden gefeliciteerd en gekust wordt. Om uiteraard pas nadien te bekennen dat de verjaardag in kwestie wel iemand anders betreft. Een opmerkelijk verschil tussen Nederlanders en Belgen: onze noorderburen feliciteren ook de andere wederhelft terwijl die tenslotte geen ene moer invloed hebben op de verjaardag van hun partner. Zelf vind ik aan het feit dat je alweer een jaar ouder wordt maar weinig verdiensten kleven. Je hebt er tenslotte geen enkele moeite voor moeten doen behalve lang genoeg blijven ademen.

Hoe dan ook is het hier heel de dag een begankenis die de vergelijking met de Sint Jozefbedevaart in Leuven kan doorstaan. Mieke houdt wel van zo’n drukte. Zij is dan een heel sociaal dier in tegenstelling tot deze grijze vos. Op die manier belanden onze rechtstreekse overburen uit Manchester, Angela en Dave, ook eens op ons terras. Heel veel wijzer dan dat zij ook op hun privacy gesteld zijn, ben ik er niet van geworden. Of het moet zijn dat ze pro Brexit gestemd hebben, dat ze geen wijn drinken maar wel sloten bier, dat ze in de zomer keihard werken om hier te kunnen overwinteren, dat ze begin mei met de ferry vanuit Santander weer naar huis gaan, en dat ze het niet zo op vreemdelingen begrepen hebben, inclusief Welshmen en Schotten. Typische Engelsen, dus.

Gisteren nog vergeten te melden dat Hugo met enige hulp van buitenaf erin geslaagd is om een bestelwagen te kraken. Die staat hier al onbeheerd op de parking van zo lang ik me kan herinneren. In die auto stond een tandem waarmee Hugo meteen de camping rond reed en exclusief dames uitnodigde om met hem een ritje te doen. Mieke zou Mieke niet zijn mocht ze daar niet meteen op ingaan. Even later opperde Hugo het idee om een bakfiets om te bouwen tot een ijsjeskar en meteen gaf Mieke zich op als vrijwilliger om daarmee aan de slag te gaan. Er staan ons nog mooie dagen te wachten…IMG_2639

Advertenties

Een reactie op “Zo 19/03 De Zjefkes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s