Do 16/03 De Kweik

 

Misschien moest ik toch maar weer eens wat meer aandacht aan Facebook besteden. Daarmee sluit je soms wel een verrassing uit. Enkele dagen geleden al liet Herman Geys me weten dat hij de verplaatsing van Alicante naar Denia misschien wel zou onderbreken in Alfaz en gisteren kwam daar de bevestiging van binnen. Daarin stond “morgen” maar omdat er weer een dag zonder Facebook was voorbij gegaan, dacht ik meteen: Ha zo, dat is dus vrijdag. Het duurde vrij lang voor ik tot het juiste inzicht kwam (de ene dag heb ik daar al meer tijd voor nodig dan de andere) en dat het er begon om te spannen. Herman had twee tijdstippen van aankomst voorop gesteld: 13.10 u of 14.10 u. Toen ik eraan kwam, reeds de trein alweer het station uit. Nu had ik moeten beseffen dat mijn kameraden nooit op tijd komen. Als iemand twee mogelijke aankomsturen opgeeft, mag je dat eerste best vergeten. Vrienden van mij zijn altijd met andere zaken bezig dan met zich te haasten om hun aansluiting te halen. Zo dus ook Herman. Dus bleef ik maar een uurtje wachten.

Nu gaat die Herman – ik heb hem altijd gekend als “de Kweik” – eigenlijk al heel lang mee. Als puber al frequenteerde hij destijds de Reynaert, meestal in de schaduw van een of ander folkgroep. Zelf heeft hij, samen met Juliet, een tijdje De Pimpel gerund, in tempore non suspecto de beste folkclub van Leuven en verre omstreken. Alleszins tot in Hoeilaart want daar had je de Mallemolen van Leon Lamal… Nadien groeide dat wereldje nogal vanzelfsprekend uit elkaar en tot in het Moorinneken had ik geen contact meer met Herman; na het Moorinneken trouwens ook niet meer. Tot Facebook. Herman spendeerde intussen het merendeel van zijn tijd in Denia en was daar helemaal in artistieke sferen ondergedompeld. Als je van de verkoop van je schilderijen moet leven, kun je maar beter niet doen in een land dat kreunt onder de financiële crisis en dus drong een verhuis naar Brussel zich weer op. Hoe dan ook, ik was blij Herman nog eens terug te zien. In juni krijgt hij John Gillard op bezoek, nog zo’n reliek uit die heerlijke jaren 60. Hopelijk ben ik tegen dan al weer in Leuven.

Al of niet op aanstoken van Mieke (hoogst waarschijnlijk dus wél) is Jos begonnen om de haag een knipbeurt te geven. In slechts één jaar tijd zijn die coniferen erg hoog opgeschoten en wild uit elkaar gegroeid met bijna polsdikke takken. Met een gewone haagschaar raak je daar niet doorheen maar Hugo heeft natuurlijk wel aangepast materiaal, namelijk een elektrische schaar waarmee die klus kinderspel wordt. Voor de eerste keer hoor ik Hugo van zichzelf toegeven dat hij een beetje gek is; een geestelijke toestand waarvan heel de camping intussen wel overtuigd is. Nu heeft hij het zich in het hoofd gehaald om twee caravans tot een nieuwe levensbestemming om te bouwen: eentje als permanente hog dog-kraam en de andere als permanent drankeiland, met tapkraan en ingebouwde koelkasten. “Dat kunnen we dan ook gebruiken als we eens een feestje onder elkaar houden,” meent hij. Intussen rijdt hij en het campingpersoneel met de prachtige, net geleverde bankstellen kindertehuizen en het vrouwvluchthuis, instelling die onder zijn bescherming staan. “Verdorie, nu die banken uitgepakt zijn, zie ik pas wat een mooi materiaal ik heb gekregen,” zucht hij. “De mensen kunnen er maar gelukkig mee zijn.” En zo is het.

Bert en Petra komen afscheid nemen. Morgenvroeg om 8 u al gaat het naar de luchthaven. Pas in november – bij leven en welzijn – komen ze weer deze richting uit maar dan wel weer met de camper. Hun plekje in de Calle Roma is al gereserveerd. Ook Maurice en Alda rijden morgen weg. Die wil morgenavond in Biaritz de camping op rijden en zaterdag in de namiddag aan zijn vertrouwde frituur in Waremme stoppen…

Tja, eens half maart begint menig noorderling weer de kriebels te krijgen en rijdt er wel elke dag iemand weer naar huis.

Advertenties

3 reacties op ‘Do 16/03 De Kweik

  1. Ik wist al een tijdje dat Hugo zo gek als een deur is. Maar toch zijn we ook een beetje trots op die man met enkele schroeven tekort. 😂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s