Di 14/03 Belg zijn/worden

 

Oef, pas 31 uur nadat het plots en ononderbroken is beginnen regenen, vinden de weergoden dat het welletjes is geweest en kan het weer opdrogen. Het dicht zittende wolkendek is evenwel gebleven, net zoals de strakke noordoosten wind. Bij Aan de overkant van de straat is het een drukte van jewelste. De klok tikt. In de loop van de namiddag blijft alleen een Nederlandse vlag achter als ultieme getuigenis van iemands aanwezigheid hier. Een uur later is die plek alweer ingenomen.

Eindelijk heb ik het boek van Geert Mak “De levens van Jan Six” helemaal verwerkt waaraan ik een uitgebreid historisch beeld van Amsterdam heb overgehouden. Van begin 16de eeuw tot op heden. Dat beeld is toch wel meer genuanceerd dan wat sommige Amsterdammers van hun stad uitstralen. Trouwens, warm aan te bevelen dit boek.

Vandaag hadden we met Majo en Marcel afgesproken in Ta Casa in Alfaz. Die wilden daar absoluut ook eens van het door ons zo hoog aangeprezen lams uit de oven proeven. Mieke was er in de week gaan reserveren want dat lams moet vier uur in de oven en dient dus ruim op voorhand besteld. Grappig is wel dat de baas erop aandringt dat we ons maar beter tevreden kunnen stellen met een kleine portie tapas want dat de daarop volgende hoofdschotel toch wel stevig uit de kluiten gewassen is. En gelijk had hij. De helft van mijn portie is in een plastic zakje verdwenen; Huub zal daar uitermate tevreden mee zijn.

Deze toch wel mooie dag werd ’s avonds behoorlijk verpest door (alweer) een kakelende kip van N-VA in het programma ‘De Afspraak’. Deze keer mocht Sarah Smeyers een stukje uit haar nek lullen over het niet meer automatisch toekennen van de Belgische nationaliteit wanneer maar één van de ouders Belg is. Die kinderen zouden dan pas definitief Belg worden als ze tussen hun 18de en hun 28ste een burgerschapexamen afleggen. Daarmee moeten ze bewijzen dat ze Nederlands kennen en ze voldoende op de hoogte zijn van onze maatschappij.

Helaba, van zodra Vlaams-nationalisten zich beginnen bemoeien met België en de Belgische nationaliteit, begin ik in de verte een stinkend geurtje te ruiken. Als je tijdens verkiezingscampagnes luidkeels verkondigt dat dit land kapot moet, als je vindt dat hier twee totaal tegengestelde soorten mensen wonen, kun je maar beter oorverdovend zwijgen over België. Als je Vuye en Wouters eerst opdracht geeft om een weg uit te stippelen naar een onafhankelijk Vlaanderen en daarna die mensen eruit gooit omdat ze daar niet vrij over mogen communiceren, kun je maar beter niemand verplichten om een bewijs van burgerschap te leveren.

Neem nu mijn vriend Koen. Tot zijn 18de in Congo gewoond en hier hogere studies gedaan. Daarna jaren lang in Indonesië gewerkt en daar gehuwd met een vrouw die de vrucht is van een gemengd Brits-Indonesisch koppel. Ze wonen en werken nu ook alweer enkele jaren in Kenia. Koen is Belg en zijn kinderen ook maar als die ook als dusdanig willen erkend worden, moeten ze dat eerst via een “ingangsexamen” bewijzen. Komaan, hé. En dan hebben we de vraag nog niet gesteld waarom kinderen van Belgen uit Wallonië of de Oostkantons moeten bewijzen dat ze Nederlands kennen. Sinds wanneer zijn het Frans en het Duits afgeschaft als officiële talen?

Och, moet je dan maar denken, volgende week is van heel die trammelant geen sprake meer. Het N-VA heeft weer een enkele dag het nieuws gedomineerd en de wereld heeft nu vernomen dat er zo iemand als een zekere Sarah Smeyers bestaat. Waar het dus allemaal om te doen was.

ta casa
Hopsa, we zitten weer eens aan rijke tafelen…
lam 2
Tja, zo’n klein stukje van de lamsbout… Majo weet nog niet hoe eraan te beginnen.
Advertenties

2 reacties op ‘Di 14/03 Belg zijn/worden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s