Een zwaai van de pluimstaart

vos 7
De avond drapeerde zich als een klamme handdoek over het Grote Dierenbos en in de ondergaande zon lag Reynaert voor zijn hol, ergens op een hoogte aan de rand van Nobelstad, zijn lange leven en de pietluttigheden van het hedendaagse bestaan te overschouwen. De jaren hadden hun lasten zwaar gelegd, de knoken wilden niet meer zo goed mee, de spieren werden met de dag strammer en de rosse schijn in baard en staart was nu wel helemaal grijs geworden, met hier en daar zelfs een kale plek. Ooit kon hij als de best zijn plan trekken; nu had hij steeds meer en meer de hulpvaardige bijstand van zijn Hermeline nodig. Zijn beruchte felheid – toch een eigenschap waarover Willem die Madocke maecte een stichtend boek over hem had geschreven – was druppelsgewijs uit zijn lijf ontsnapt. Het hoefde voor hem allemaal niet meer zo broodnodig.
Hij keek neer op de talrijke torens waaronder Belijn de Ram en zijn confraters de goegemeente duidelijk maakten in welke zondenpoel ze zich wel niet wentelde en hoe ze dat met veel ‘ora pro nobis’ en een volle aflaat – mits een royale bijdrage – weer kon goedmaken. Hij zag de torens waarin de eksters de door hen gestolen spiegeltjes en kralen straffeloos mochten oppotten, het kasteel van koning Nobel, de hoge torens waarin de nakomelingen van Cuwaert de haas en Coppe de kip in op elkaar gestapelde lagen moesten wonen, de statige gebouwen waarin de companen van Bruneel de Ezel het jonge grut bijbrachten hoe ze zich op de meest comfortabele manier konden neerleggen bij de regeltjes van het Grote Dierenbos, en hoe ze die met een greep uit de Grote Trukendoos konden omzeilen. “Torens dienen alleen om ons eraan te herinneren hoe nietig we wel zijn en dat we maar beter onze bek kunnen houden,” mijmerde Reynaert hardop. Hij had nooit begrepen waarom iedereen dat zo maar lijdzaam over zich heen liet gaan.
In zijn overpeinzingen werd hij plots opgeschrikt door Bamer, een verre neef die maar wat graag zijn vossenstreken wilde overnemen. “Komaan ome Reynaert,” fleemde hij, “waarom wil je ophouden met je fratsen? Doe ze mij nog één keer voor en je krijgt van mij telkens een malse kip als avondmaal.”
Reynaert kwispelde eens met de pluimstaart en zei: “Och jongen toch, je moet weten te stoppen waar anderen beginnen. Je kunt Coppe en Canteclaer maar één keer de strot afbijten, het lukt je maar één keer om Bruun de Beer zijn gulzige snuit in een boomstronk vast te prikken, je kunt Tibert de Kater maar één keer het hoofd in een strik doen steken, Cuwaert de Haas kan je maar één keer Malpertuus binnen lokken en opeten, je kunt Hersinde, de vrouw van Isegrim maar één keer bespringen en Belijn maar één keer vogelvrij doen verklaren. Trop is te veel en teveel is trop. Je kunt jezelf niet blijven herhalen zonder belachelijk te worden. Als Isegrim en die andere dieren niet willen zien of horen, moeten ze dat zelf maar weten. Als ze het getater van Tiecelijn de Raaf willen geloven en dat met misplaatste trots als hun hoogst persoonlijke mening in alle heftigheid en met luide stem aan de wereld opdringen, moeten ze dat voor mij niet laten. Ik trek met je grootoom Grimbeert de Das naar een ander Dierenbos. Begin maar alvast te oefenen voor je eigen avonturen.” Daarmee moest Bamer het dan maar zien te stellen.
En hoe beschreef de grote L.P. Boon het einde van Reynaert in zijn mooie verhaal ‘Wapenbroeders’?
“En hiermede is het boek van den vos Reinaerde afgelopen. Het schijnt dat er in later jaren nog een boek verschenen is, waarin beweerd wordt dat Reinaert de plaats van Nobel innam… doch alhoewel alles mogelijk is in deze wereld, wil ik DIT toch niet geloven. Want als Reinaert niet langer Reinaert meer gaat zijn, doch Nobel worden moet, dan zou dit alles nog nuttelozer zijn dan het reeds is.”

Advertenties

2 reacties op ‘Een zwaai van de pluimstaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s